marți, 28 mai 2013

Drumetii Interioare - Despre Grupuri


Nevoia fiecaruia de a relationa si interactiona cu ceilalti este bazala. Fie ca sunt grupuri de suport sau grupuri de dezvoltare si optimizare personala, fie grupuri terapeutice, modalitatea in sine si forma sub care se reunesc organizat mai multe persoane - grupul- este cunoscuta din vechime.


In genere grupurile la care ne vom referi vizeaza aspecte ce tin de activarea, transformarea, optimizarea si dezvoltarea interioara a fiecaruia. Amintim in cele ce urmeaza cateva dintre beneficiile rezultate in urma participarii la astfel de grupuri, fara a avea nici cea mai mica pretentie ca le vom cuprinde pe toate.

Astfel daca participi la grupul de suport si dezvoltare personala ai sansele cele mai mari sa ai sentimentul de a fi in contact cu celelalte persoane si vei vedea, mai apoi, ca si cu tine insuti prin oglinda pe care celalalt/ceilalti o ofera. Ai senzatia ca esti in prezent "aici si acum" fara un efort deosebit de mare, poti experimenta emotii care poate pana acum iti erau mai putin accesibile sau gestionarea acestora se desfasura cu dificultate, iar ca rezultat vei obtine o gestionare adecvata si un confort interior. De asemenea ai ocazia sa te exprimi cat iti permiti tu de liber, astfel incat sa nu lezezi in nici un fel pe ceilalti participanti. Te poti manifesta spontan si poti lucra la aceasta aptitudine ca ea sa devina o abilitate si un punct forte al tau. Imaginatia si creativitatea isi urmeaza calea fireasca de manifestare, tu  devenind astfel mai spontan in contactul cu tine insuti si mai autentic in relatiile cu ceilalti. Grupul poate fi locul unde iti poti exprima astfel liber gandurile, sentimentele, fanteziile, chiar si conflictele interioare constiente sau inconstiente si unde ai mereu senzatia ca cineva e langa tine aici pentru tine.Ti se ofera un suport moral, emotional si real pentru depasirea cu succes a impasurilor existentiale si a problemelor sau dificultatilor cu care te confrunti.


Interactiunile din cadrul grupurilor, in care toate cele cinci simturi sunt activate, sunt experiente integrative plenare de recunoastere a conflictelor interioare ascunse,

prin care beneficiezi de insotire si ajutor in gestionarea si concilierea aspectelor interioare opuse generatoare de disconfort interior. Obtii astfel o mai buna stapanire a starilor si manifestarilor anxioase, depresive, agresive, si altele, precum si un confort si o liniste interioara si exterioara.

Grupurile faciliteaza si acceseaza articularea dilemelor personale intr-o modalitate echilibrata si neacuzatoare
in "aici si acum", ceea ce reduce tensiunea ce obstructioneaza munca grupului, si este o reflectie fidela a experientei cu care fiecare participant accede la grup. Acestea reies in cele din urma in interactiunile dintre membrii si pot fi moderate si modulate catre o gestionare adaptativa a trecutului experiential al fiecaruia. In grup nu se rupe legatura cu trecutul ci se pune problema gestionarii adecvate  a acestor continuturi. Trecutul este transcendat si nu doar ca este  redescoperit, iar evenimentele  sunt conectate si intelese ci (trecutul) este folosit pentru ajutorul pe care il ofera in intelegerea si schimbarea in care tu ca individ relationezi cu ceilalti in prezent.